Blog

2020/07/22

Görögkatolikus Kántorképzés 3.

Harmadik alkalommal, 2020-ban is megrendezésre kerül a Partiumi Magyar Görögkatolikus kántor és zenepedagógus képzés. A kántorképzés a Máramarosi Egyházmegye Liturgikus Bizottságának jóváhagyásával és a Szatmári Művészeti Iskola, a Szatmári Szent Miklós Görögkatolikus Parókia, a Nikolaosz Egyesület, a Szatmárnémeti Árpádházi Szent Piroska Nőszövetség és a Nagypeleskei Szent Anna Nőszövetség közreműködésével igyekszik eleget tenni a Liturgikus Bizottság azon felhívásának, amellyel az egyik egyre égető problémán, a kántorhiányon, kíván enyhíteni. A képzés elsősorban a helyi és a környékbeli templomi énekvezetőknek, kántoroknak szól, de bátran jelentkezhetnek iskolások és fiatalok is. A jól bevált gyakorlat azt mutatja, hogy a szombati nap a legjobb a kurzusok megtartására, ilyenkor többen ráérnek valamint kiváló alkalom arra is, hogy vasárnapra az egyházközségeinkből érkező mind a 2 kántor (egy idősebb és egy fiatal – az aktuális kántor és akit ő kiszemelt utódjának) – az elsajátított anyaggal a másnapi szertartásokra is fel tud készülni. Az elmúlt évben a képzésre Szatmárnémetiből, Nagykárolyból, Egriből, Mikolából, Szárazberekről, Nagypeleskéről, Nagyváradról, Piskoltról, Csokajból, Atyából, Petéről, Pusztadarócról, Sárközújlakról, Kölcséről is érkeztek jelentkezők.

nagy méretű plakát letöltése itt: 2020 plakat kantorkepzes szatmar

jelentkezési lap letöltése itt: 2020 jelentkezesi lap kantorkepzo szatmar

a programokról itt: 2020 Kantorkepzo3 honlapra

Főszervező 2020: Szent Miklós görögkatolikus parókia

Az on-line oktatás regisztrációs kóddal, internetes felületen előzetes egyeztetés után történik.

2020.08.01. Ünnepek szertartásai: Húsvét, Pünkösd… ehhez tartozó szertartások, szentelmények
2020.08.08. Nagyboldogasszony, Mária ünnepek, Temetési népénekek I., Apostol éneklése
2020.08.22. Kisboldogasszony,  Karácsony, Vízkereszt … ehhez tartozó szertartások, szentelmények

A dátumok változatlanok, a téma és az oktatók esetén változás lehetséges. A járványügyi előírásoknak megfelelően, minden biztonsági intézkedést betartunk. A résztvevők száma szerint több csoportban folyik a gyakorlati oktatás. A kurzusok végén záróvizsga lesz.

Témák:

2018: 1-8 hang (tropár, konták, oktoéch, Miatyánk, DM, előversek).

2019: Utrenye, Vecserny, Temetés, Panachida Parasztász, Akathisztosz, Paraklisz, Esküvő.

2020: lásd táblázat

A résztvevők igazolást kapnak a képzésről, ami beszámít a kántori tisztség vállalásakor, ha valaki úgy gondolja, hogy kántornak jelentkezik egy parókián. Aki minden alkalmon részt tud venni, nemcsak részvételi oklevelet kap.

Jó tudni: minden parókia érdemes legalább, minimum 2 személyt beneveznie, de lehet többet is. (1 jelenlegi és 1 kitanítandó kiskántort)

Részvételi díj minimális: 120 RON/fő (3 alkalom + az on-line oktatás)

Program: szombatonként: 9:00 – 15:00

Jelentkezési lap és további részletek folyamatosan. office@nicolaos.ro illetve Telefonon: 0722951783 illetve 0261712505 (érdeklődjön a görögkatolikus parókiákon)

Főtámogató: BGA

Közreműködők: Szatmári Szent Miklós Görögkatolikus Parókia; Nikolaos Egyesület; Szatmári Művészeti Iskola; CELAS (Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye Liturgikus Bizottsága); Szatmárnémeti Árpádházi Szent Piroska Nőszövetség; Nagypeleskei Szent Anna Nőszövetség.

Médiatámogatók:   Görögkatolikus Médiaközpont; EGYEDI FILM; Görögkatolikus Élet – Partiumi Magyar Görögkatolikusok TV-adása; VASÁRNAP; www.romkat.ro; CITY RADIO; ITV; www.szatmar.ro

Szatmári Friss Újság

Uncategorized
About nicolaoswp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *